Chemotherapie

Het kan zijn dat de arts besluit om chemotherapie te geven, ook wel chemo genoemd. Dat zijn medicijnen die kankercellen doden. Ze heten cytostatica en zorgen ervoor dat de kankercellen niet meer kunnen delen.

Het vervelende is dat chemotherapie ook gezonde cellen beschadigt. Cellen in de maag en darmen, waardoor je vader of moeder misselijk wordt, of haarwortelcellen waardoor je vader of moeder kaal wordt. Gelukkig gaat de misselijkheid na een tijdje weer over en komt ook het haar weer terug. Wel blijven de meeste ouders na hun chemotherapie nog heel lang moe.

Chemotherapie kan in een infuus, in pillen of in een injectiespuit zitten. Meestal krijgt je vader of moeder de medicijnen in het ziekenhuis, soms zijn het pillen en kan het thuis.

Een infuus is een plastic zak die aan een paal hangt en met een dun slangetje en een naald in een van de aders van de arm zit. Meestal zit er aan de paal ook een teller. Die geeft precies aan hoeveel druppels cytostatica er per minuut door mogen.

Doelgerichte behandeling

Kankercellen sturen soms foute berichten naar hun omgeving. Ze seinen bijvoorbeeld dat cellen moeten groeien of dat er bloedvaten gemaakt moeten worden, zodat de kankercellen kunnen blijven eten. Er zijn speciale medicijnen die ervoor zorgen dat die foute seintjes niet worden gegeven. Dat heet doelgerichte behandeling.