Behandeling

Omdat er veel verschillende soorten kanker zijn, zijn er ook verschillende behandelingen. De arts zoekt altijd naar een behandeling met een zo groot mogelijke kans om lang te blijven leven en met zo weinig mogelijk nare gevolgen.

Over de hele wereld zijn artsen op zoek naar betere en nieuwe manieren om kanker te behandelen. Er wordt onderling veel overlegd, zowel binnen als buiten Nederland.

strook_operatie1

Tijdens de operatie wordt de tumor of een zo groot mogelijk deel daarvan door de chirurg weggesneden.

Soms wordt er meer weggehaald, een borst bijvoorbeeld, een been of een stuk darm. Dat is naar, maar nodig om doorgroeien van de tumor te voorkomen.

Na de operatie onderzoekt de patholoog (een speciaal daarvoor opgeleide arts) het tumorweefsel onder de microscoop. De uitslag van dit onderzoek is na een week of twee bekend. Op basis van die uitslag en de gegevens uit andere onderzoeken wordt het vervolg van de behandeling bepaald.

quotes_tim_yanthe

Mensen die geopereerd worden, moeten na de operatie vaak een tijdje in het ziekenhuis blijven. Eenmaal thuis kunnen ze verzwakt zijn. Het kan zijn dat je vader of moeder bepaalde dingen een tijdje niet mag doen, zoals zware dingen tillen of traplopen.

strook_chemo1

Het kan zijn dat de arts besluit om chemotherapie te geven, ook wel chemo genoemd. Dat zijn medicijnen die kankercellen doden. Ze heten cytostatica en zorgen ervoor dat de kankercellen doodgaan of niet meer kunnen delen.

bol-haarverliesHet vervelende is dat chemotherapie ook gezonde cellen beschadigt. Cellen in de maag en darmen, waardoor je vader of moeder misselijk wordt, of haarwortelcellen waardoor je vader of moeder kaal wordt. Gelukkig gaat de misselijkheid na een tijdje weer over en komt ook het haar weer terug. Wel blijven de meeste ouders na hun chemotherapie nog heel lang moe.

Chemotherapie kan in een infuus, in pillen of in een injectiespuit zitten. Meestal krijgt je vader of moeder de medicijnen in het ziekenhuis, soms zijn het pillen en kan het thuis.ornament_druppelEen infuus is een plastic zak die aan een paal hangt en met een dun slangetje en een naald in een van de aders van de arm zit. Meestal zit er aan de paal ook een teller. Die geeft precies aan hoeveel druppels cytostatica er per minuut door mogen.

Doelgerichte behandeling
Kankercellen sturen soms foute berichten naar hun omgeving. Ze seinen bijvoorbeeld dat cellen moeten groeien of dat er bloedvaten gemaakt moeten worden, zodat de kankercellen kunnen blijven eten. Er zijn speciale medicijnen die ervoor zorgen dat die foute seintjes niet worden gegeven. Dat heet doelgerichte behandeling. strook_chemo2

strook_bestraling1

Bestraling, ook wel radiotherapie genoemd, doodt kankercellen. De behandeling vindt plaats op de afdeling radiotherapie waar enorme apparaten staan, die heel precies op het kankergezwel worden gericht. Het is nauwkeurig werk want de gezonde cellen moeten zoveel mogelijk gespaard blijven.

bol-zapMet behulp van computermodellen rekent de arts van te voren uit hoeveel bestraling er nodig is en waar die terecht moet komen. Omdat dat steeds op dezelfde plek moet zijn, worden er met inkt strepen op het lijf van je vader of moeder getekend of wordt er - als je vader of moeder op het hoofd bestraald moet worden - een masker gemaakt.

ornament_straling

quotes_manonOm de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen duurt elke bestraling maar een paar minuten. Sommige patiënten worden wel meer dan dertig keer bestraald.

strook_bestraling2
strook_hormoon1

Sommige stoffen die het lichaam zelf maakt, hormonen bijvoorbeeld, beïnvloeden de groei van kankercellen. Om dit tegen te gaan krijgt je vader of moeder soms een behandeling die die hormonen uitschakelt.

bol-pillenZo’n hormoontherapie (ook soms endocriene therapie genoemd) bestaat meestal uit medicijnen. De meeste ouders krijgen daar opvliegers van. Dan breekt het zweet uit en krijgen ze het plotseling heel erg warm. Dat gaat na een paar minuten weer over.

quotes_juliestrook_hormoon2

strook_immuno1

Bij sommige vormen van kanker wordt immunotherapie voor geschreven. Het is een behandeling met medicijnen die het immuunsysteem (afweersysteem) van het lichaam versterken.
De medicijnen proberen het lichaam sterker te maken zodat de kankercellen minder snel groeien. Daardoor is het lichaam soms beter instaat zich te verdedigen tegen de kankercellen. De meeste patiënten hebben van de immunotherapie weinig last.

strook_immuno2

strook_stamcel1

Om de kans zo groot mogelijk te maken dat de kanker niet meer terugkomt, krijgen sommige ouders een stamceltransplantatie. Stamcellen zijn een soort moedercellen waaruit – als ze eenmaal volgroeid zijn – nieuwe cellen kunnen ontstaan. Stamcellen zitten in het beenmerg, dat weer in de botten zit.

polaroid-stamcelEerst krijgt je vader of moeder een middeltje ingespoten waardoor de stamcellen van het beenmerg naar het bloed verhuizen. Dan worden de stamcellen uit het bloed gehaald. Daarna krijgt je vader of moeder chemo of bestraling en tenslotte worden de stamcellen weer teruggegeven.

Als alles goed gaat groeien de stamcellen na een tijdje uit tot gezonde bloedcellen. Tijdens die hele behandeling moet je vader of moeder soms apart in een kamertje liggen en mag je soms niet op bezoek. Dat kan wel een paar weken duren.

strook_stamcel2