Heb je vragen?
Kijk of je vraag erbij staat en stel hem anders aan ons. Wij proberen je zo snel mogelijk te antwoorden.
Kanker is het gevolg van een verandering in het DNA, het erfelijk materiaal dat in de celkernen ligt. De veranderingen in het DNA ontstaan voor een deel door schade van buitenaf (uv-straling, alcohol, roken, asbest) en vaak weten we het gewoon niet. Meestal ruimt het lichaam zo’n beschadigde cel op, soms ook niet. Waarom zo’n beschadigde cel de ene keer tot kanker leidt en de andere keer niet is lang niet altijd duidelijk.
In 2020 kregen in Nederland ruim 120.000 mensen te horen dat ze kanker hadden. Het totale aantal mensen in Nederland bij wie ooit kanker is geconstateerd en dat nu nog in leven is, wordt geschat op zo’n 750.000. Kijk voor gedetailleerde cijfers op https://iknl.nl/nkr-cijfers.
Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort heeft een andere naam. De naam is genoemd naar het weefsel waaruit de kankercel afkomstig is, de plaats waar de kanker is ontstaan of naar de arts die het heeft ontdekt. Zo is er borstkanker, darmkanker, longkanker, huidkanker, hersentumor, leukemie, prostaatkanker, de ziekte van Hodgkin, de ziekte van Kahler, enzovoorts.
Nee, kanker is niet besmettelijk.
Nee, kanker is al heel oud. Bij opgravingen in Egypte vonden ze mummies van mensen die aan kanker zijn overleden.
Een enkele keer zit kanker in de familie en van een paar soorten weten we dat ze erfelijk kunnen zijn. Van de meeste kankersoorten is dat echter niet het geval. Heeft je vader of moeder een erfelijke vorm van kanker, dan wil dat niet zeggen dat jij het later ook krijgt. Als je volwassen bent beslis je zelf of je dat wilt laten onderzoeken.
Kanker komt van het Latijnse woord cancer dat krab of kreeft betekent. Een tumor of kankergezwel is meestal niet rond maar is een soort bolletje met sprieten eraan. De ontdekkers van kanker vonden dat die bolletjes op een krab of kreeft leken. KWF Kankerbestrijding heeft van die kreeft haar logo gemaakt.
Eerlijk gezegd weten we dat niet precies. In Nederland wordt iedereen die kanker heeft geregistreerd. Zo weten we al jarenlang precies hoeveel mensen er kanker hebben, welke soort kanker ze hebben, hoe oud ze zijn of het mannen of vrouwen zijn en hoe het met hen gaat. Om goed te kunnen vergelijken moet er in elk land op dezelfde manier geregistreerd worden. Dat is lang niet altijd het geval.
Je kunt doodgaan aan kanker, maar het hoeft niet. Elke kankersoort is weer anders en geen twee mensen reageren hetzelfde op een behandeling. Wel weten we dat sommige kankersoorten een betere prognose hebben dan andere. Bedenk dat er een heleboel mensen rondlopen die vroeger kanker hebben gehad en waar het hartstikke goed mee gaat.
Een tumor, ook wel een knobbel of gezwel genoemd, is een groep samengeklonterde cellen. Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij kanker gaat het om een kwaadaardig gezwel.
Kankercellen kunnen door het lichaam gaan zwerven. Op de plaats waar de kankercel terechtkomt kan een nieuw gezwel ontstaan. Dat noem je een uitzaaiing of metastase.
Een goedaardige tumor kan het omringende weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen. Een kwaadaardige tumor heeft de neiging om in te groeien. Bovendien kan een kwaadaardige tumor zich via de bloedbaan of het lymfvatenstelsel naar andere delen van het lichaam verspreiden.
Een prognose is een voorspelling van het verloop van de ziekte. Bij een goede prognose verwacht de dokter dat het goed zal aflopen, bij een slechte prognose dat je vader of moeder (lang) ziek zal blijven en op den duur zal overlijden. Precieze voorspellingen zijn vaak moeilijk te doen. Ieder mens reageert immers weer anders op ziekte en behandeling.
Probeer zoveel mogelijk jezelf te blijven, blijf naar school gaan, blijf sporten, maar houd ook rekening met de thuissituatie. Doe wat vaker een klusje. Probeer ook met je ouders te praten over wat je voelt of denkt. Veel ouders maken zich zorgen om het feit dat hun kind zo weinig zegt.