School

Vertellen?
De meeste jongeren vinden het moeilijk om op school te vertellen dat er thuis iets mis is. Toch is het belangrijk dat in ieder geval je mentor het weet. Je kunt dan ook bespreken wat te doen bij schooluitval, proefwerken, tentamens, etc.

Afleiding
Het kan zijn dat je hoofd gewoon te vol zit. Dan kan die wiskundeles er dus niet meer bij. Maar het kan ook zijn dat school afleiding biedt. Je bent er immers met andere dingen bezig. Het is dan wel huiswerk, maar toch.

foto_klas

Je klasgenoten
Zorg dat een paar klasgenoten van je thuissituatie op de hoogte zijn. Zij kunnen het voor je opnemen en je helpen als het even niet lukt.

Vrienden
Vrienden heb je in goede tijden en in slechte tijden. Zorg dus dat ze weten wat er aan de hand is. Vraag of ze je willen helpen als je even niet zo lekker in je vel zit. Doe vooral veel leuke dingen.

foto_vrienden

Alles is zinloos
Misschien zie je het niet meer zitten om naar school te gaan. Wat heeft het allemaal voor zin? Begrijpelijk, maar het lost niets op. Integendeel, straks heb je niet alleen een zieke vader of moeder, maar blijf je ook nog zitten. Er zijn ook jongeren die precies het omgekeerde doen, die werken juist extra hard, Heb jij het gevoel dat het allemaal zinloos is? Probeer er met iemand over te praten!

Schelden
Ontplof jij ook als er kankerscheldwoorden worden gebruikt? Niet doen. Uit je dak gaan heeft geen zin, je omdraaien, weglopen en ergens anders uitblazen wel.