Onderzoek

icoon-vergrootglasOm er achter te komen wat er precies aan de hand is of om te kijken of de behandeling helpt moet je papa of mama naar het ziekenhuis voor onderzoek. Hieronder staan een paar van die onderzoeken.

Röntgenfoto’s
Als je ooit een arm of een been hebt gebroken dan weet je wat een röntgenfoto is. Je kunt er botten op zien en ook nog een paar andere dingen. Ook vaders of moeders met kanker moeten soms voor een röntgenfoto. Zo kan de dokter zien hoe het er van binnen uitziet.

x-ray

Echografie
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De dokter smeert een beetje gel op bijvoorbeeld de buik van je papa of mama en wrijft er met een zendertje overheen. Op een tv-scherm kan de dokter zien of er iets aan de hand is.

Bloedonderzoekbol-vergrootglas
Bij bloedonderzoek wordt het bloed van je papa of mama onderzocht. Daar kan de dokter meestal veel aan zien. Het betekent wel dat je papa of mama vaak geprikt moet worden!

scanner

Scan
Met een apparaat dat eruitziet als een grote trommel worden achter elkaar een heleboel foto’s van de binnenkant van je papa of mama gemaakt. Je papa of mama moet op een tafel liggen die heel langzaam door de trommel heen schuift.

MRI
Net zoiets als een scan, maar dan niet met röntgenstralen, maar met een magneet. Een MRI kan veel lawaai maken. Omdat het onderzoek best lang duurt, mag je papa of mama een muziekje meenemen.

Biopt
Bijna altijd haalt de dokter eerst een klein stukje (een biopt) uit het gezwel weg, dat in het laboratorium onder een microscoop wordt onderzocht. Zo kan de dokter precies zien om welke soort kanker het gaat.

microscope