Heel veel vragen

Heb je vragen? Kijk of je vraag erbij staat of stuur een mailtje. Wij proberen je zo snel mogelijk te antwoorden.

Jorien: “Soms denk ik wel eens: waarom moet het nou juist mijn moeder zijn?” Op deze vraag kan niemand antwoord geven. Kanker krijgen is gewoon pech hebben, domme pech.
Er zijn mensen die doodgaan aan kanker, maar er zijn ook mensen die gewoon weer beter worden. Je moet niet vergeten dat er een heleboel verschillende soorten kanker zijn en dat er vaak iets aan gedaan kan worden. Wil je weten hoe kanker wordt behandeld? Kijk maar eens bij opereren, bestralen of chemotherapie.
Kanker komt van het Latijnse woord cancer dat krab of kreeft betekent. Een tumor of kankergezwel is meestal niet rond maar is een soort bolletje met sprieten eraan. Toen de ontdekkers van kanker zo’n bolletje met sprieten zagen moesten ze aan een krab of kreeft denken.
Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort heeft een andere naam. Zo is er borstkanker, darmkanker, longkanker, huidkanker, een hersentumor, bloedkanker (leukemie), enzovoorts.
Kanker bestaat al heel lang. Tweeënhalfduizend jaar geleden deed men al onderzoek naar de ziekte en bij opgravingen in Egypte vonden ze mummies van mensen die aan kanker zijn overleden. De ziekte kanker is dus al héél oud.
Kanker kan in de familie zitten en van een paar soorten weten we inmiddels dat ze erfelijk kunnen zijn. Het kan, maar het hoeft niet. En bovendien als de kanker wel erfelijk is, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat jij het later ook krijgt. Je mag zelf beslissen of je dat – als je ouder bent – wilt laten onderzoeken.
Sommige kinderen denken dat kanker besmettelijk is, maar dat is NIET waar. Je kunt vader of moeder dus gewoon een hand of een kus geven! En oh ja, vertel het ook even tegen je vriendjes en vriendinnen want die denken soms ook dat kanker besmettelijk is.
Ja, maar bij kinderen komt kanker veel minder vaak voor dan bij opa’s, oma’s, vaders en moeders. Zet 1000 mensen op een rij die kanker hebben dan zijn dat 994 volwassenen en 6 kinderen.
Ja, ook dieren kunnen kanker krijgen. Een dierenlichaam bestaat immers net als een mensenlichaam uit cellen. Ook die cellen kunnen ziek worden en zich supersnel gaan delen.
Een tumor is een ander woord voor kanker. Het is een klompje zieke cellen. Sommige mensen hebben het ook wel over een gezwel, een knobbel of een bobbel. Let op: niet elke knobbel of bobbel is kanker. Veel knobbels of bobbels zijn goedaardig. Bij kanker gaat het om kwaadaardige (lees: zieke) cellen.
Zieke cellen kunnen door het lichaam gaan zwerven. Op de plaats waar de kankercel terechtkomt kan een nieuw gezwel ontstaan. Dat noem je een uitzaaiing.
Je hoeft natuurlijk niet superbraaf te zijn, maar misschien kun je af en toe een klusje doen of zelf je kamer opruimen. Een tekening maken of een gedicht voor je vader of moeder schrijven helpt natuurlijk ook!