School

Vertellen of juist niet? De meeste kinderen vinden het moeilijk om op school te vertellen dat hun vader of moeder kanker heeft. Toch is het belangrijk dat dat wordt gedaan, want dan weet de juf tenminste waarom je er af en toe niet bij bent met je gedachten. Vraag of je vader of moeder het aan de meester of juf wil vertellen.

Je klasgenoten Probeer er ook in de klas af en toe over te praten, want dan weten de andere kinderen hoe het thuis is. Vertel dat je vader of moeder vaak naar het ziekenhuis moet, dat kaal zijn of een pruik dragen erbij hoort, dat kanker hebben helemaal niet leuk is. Vind je het moeilijk? Vraag de juf of meester om je te helpen!

Er even niet aan denken Het kan zijn dat je er op school niet aan denkt. Dat is fijn, want dan kun je lekker met andere dingen bezig zijn. In dat geval is school afleiding. Het kan ook zijn dat je er op school juist wél aan moeten denken. Dan zit je hoofd gewoon te vol en kan die rekensom of taalles er gewoon even niet meer bij. Je kunt je moeilijk concentreren. Vertel het aan de juf of meester en bedenk samen een oplossing.

Juf/meester wil er niet over praten Ook dat kan gebeuren. Sommige mensen vinden het nu eenmaal eng om over kanker te praten. Bedenk samen met vader of moeder een plan en wijs de juf of meester op deze website.

Troosten Ben je op school ook wel eens verdrietig? Ook dat hoort erbij. Gelukkig zijn de meeste juffen en meesters erg goed in troosten.

Kankerscheldwoorden Ze zeggen wel eens dat schelden geen pijn doet, maar dat is niet waar. Ontplof jij ook als er kankerscheldwoorden worden gebruikt? Niet doen, maar zeg dat je het niet wilt horen. Roep dat het stom is. Ga naar je juf of meester. Ga niet schoppen of slaan, maar doe er iets aan!

Spreekbeurt Heb je er wel eens over gedacht om een spreekbeurt over kanker te houden? Jij weet er nu natuurlijk ontzettend veel vanaf. Maak een lijstje met dingen die je wilt vertellen. Ga op zoek naar folders en plaatjes. Vraag de verpleegkundigen in het ziekenhuis om een infuuszak, pleisters, een spuugbakje en gaasjes. Maak gebruik van deze site. Het wordt vast een superspreekbeurt!

Vriendjes, buurtkinderen Zorg dat je vrienden en vriendinnen weten wat er aan de hand is. Vraag ze of ze je willen helpen als je even niet zo lekker in je vel zit. Doe vooral veel leuke dingen met ze.

007-9-13-schoolbll