Veranderingen

Als een van je ouders kanker heeft, verandert er soms veel. Dat is wennen.

Ziekenhuisbezoek
Een vader of moeder die kanker heeft moet vaak naar het ziekenhuis. Voor onderzoek, om met de arts te praten, voor chemotherapie of bestraling. Niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk. Soms is dat ziekenhuis dichtbij, soms ook niet. Ben jij iemand die alles wil zien en weten? Ga dan een keertje mee.

ziekenhuis-kamer

Van slag
Ouders die kanker hebben kunnen af en toe behoorlijk van slag zijn. Dan zijn ze in de war of verdrietig. Dat zeggen ze meestal niet, maar je merkt het wel. Ook zijn ze soms onredelijk en uit hun humeur. Het helpt als je begrijpt waar het vandaan komt. De ene keer helpt troosten, de andere keer kun je maar beter een rondje om gaan.

quotes_britt_jorna

Uiterlijke veranderingen
Sommige ouders gaan er door de behandeling of door hun ziekte anders uitzien. Ze missen een borst, krijgen een stoma, zijn kaal door de chemotherapie of hebben een (groot) litteken. Er zijn ook ouders die door hun ziekte dik of juist heel erg mager worden. Dat kan er best naar uitzien.

Niets te zien en toch ziek
Aan de meeste mensen die kanker hebben zie je niets. Dat is fijn, maar kan ook een dubbel gevoel geven. Het is net alsof je moet bewijzen dat je vader of moeder toch echt wel ziek is.

quotes_sacha

ornament_cirkel

Gedragsveranderingen
Ouders met kanker veranderen soms van karakter of gedrag. Ze kunnen onrustig zijn, neerslachtig of juist heel hyper. Vaak is dit het gevolg van medicatie en wordt het na een tijdje weer gewoon. Heeft je vader of moeder een hersentumor of is er sprake van uitzaaiingen in het hoofd dan krijg je soms te maken met blijvende gedragsveranderingen. Ouders worden soms zomaar kwaad of kunnen niet meer op hun woorden komen. Dat voelt natuurlijk heel machteloos en verdrietig.

bol-nadenkenVermoeidheid
Kanker en de behandeling daarvan veroorzaken vaak vermoeidheid. Het is een heel specifieke vermoeidheid. Sommige ouders staan op, gaan onder de douche en zijn dan meteen weer bekaf. Die vermoeidheid overvalt hen op de raarste momtenten. Dat betekent dat het dagelijkse leven er waarschijnlijk anders uitziet dan voorheen. Een vader of moeder die minder energie heeft, minder werkt, vaker thuis is en sneller chagrijnig is. Meestal gaat de vermoeidheid weer over, maar bij sommige vormen van kanker blijft de vermoeidheid (heel lang) bestaan.

Aanpassen
Kanker en werken gaat zeker tijdens de behandeling niet altijd goed samen en dus is je vader of moeder waarschijnlijk vaker thuis. Dat vraagt enige aanpassing. Niet alleen van je vader of moeder, maar ook van jou. Probeer begrip voor de situatie te hebben, maar geef ook aan wat je dwars zit.

quotes_max_mees

De omgekeerde wereld
In plaats van dat je vader of moeder jou helpt, moet jij je vader of moeder soms helpen. Dat is de wereld op z’n kop. Toch vinden veel jongeren het fijn als ze iets kunnen doen. Fijn, verdrietig en raar tegelijk.