Kinderen van 6 tot 9 jaar

Hoi!

Als je papa of mama kanker heeft, dan kan het zijn dat je boos of verdrietig bent. Dat is heel gewoon. Andere kinderen die een papa of mama met kanker hebben voelen dat ook. Misschien heb je vragen of wil je er meer over weten. Kijk je mee?

Kankerspokenjagers

In de game Kankerspokenjagers kun je een robot opereren, op kankercellen jagen en uitzoeken hoe een chemomedicijn werkt.  De game leert je ook wat je kunt doen als je verdrietig, boos of bang bent. Snel proberen dus!

Beschikbaar in Apple App Store en Google Play Store.

Wat is kanker?

Als je wilt weten hoe kanker ontstaat, moet je eerst weten dat je lichaam helemaal uit cellen bestaat. Je kunt ze vergelijken met de stenen van een huis. Hoe steviger de stenen, hoe steviger het huis. Zo is het ook met je lichaam.

Cellen

Elke dag komen er nieuwe cellen bij. Dat komt omdat de cellen zich kunnen delen – één cel worden er twee, twee worden er vier – en ga zo maar door. Gelukkig gaan er ook elke dag cellen dood want anders zou je er veel te veel krijgen.

Bij kanker wordt één van de cellen ziek. De zieke cellen delen en delen maar en blijven maar doorgroeien. Ze gaan op een kluitje zitten en duwen gezonde cellen opzij. Ze kunnen ook dwars door alles heen groeien en door het lichaam gaan zwerven. Er moet dus iets worden gedaan om die kankercellen te stoppen!

Heel veel vragen

Heb je vragen? Kijk of je vraag erbij staat of stuur een berichtje. Wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

Waarom mijn papa of mama?

Op deze vraag kan niemand antwoord geven. Kanker krijgen is gewoon pech hebben, domme pech.

Is het mijn schuld?

Misschien was je heel boos op papa of mama, heb je iets naars gezegd of is papa of mama over je fiets gestruikeld. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar daar krijgt niemand kanker van. Kanker is dus NIET jouw schuld!

Ga je bij kanker altijd dood?

Nee, de dokters doen heel erg hun best om ervoor te zorgen dat de kanker weggaat. Dat lukt niet altijd, maar gelukkig worden veel papa’s en mama’s weer beter. Al duurt dat soms wel een tijdje.

Waar komt het woord kanker vandaan?

Kanker komt van het Griekse woord karnikos. Karnikos betekent krab. Een tumor of kankergezwel ziet eruit als een bolletje met sprieten. Toen de ontdekkers van kanker zo’n bolletje zagen moesten ze aan een krab denken. Zo kreeg kanker dus haar naam.

Bestond kanker vroeger ook al?

Kanker bestaat al heel lang. Bij opgravingen in Egypte vonden ze mummies van mensen die kanker hadden. De ziekte kanker is dus al héél oud.

Is kanker besmettelijk

Sommige kinderen denken dat kanker besmettelijk is, maar dat is NIET waar. Je kunt papa of mama dus gewoon een kus of knuffel geven! Vertel het ook even tegen je vriendjes en vriendinnen want die denken soms ook dat kanker besmettelijk is.

Kunnen kinderen ook kanker krijgen?

Ja, maar bij kinderen komt kanker veel minder vaak voor dan bij vaders, moeders, opa’s en oma’s. Zet 1.000 mensen op een rij die kanker hebben dan zijn dat 995 grote mensen en 5 kinderen.

Kunnen dieren ook kanker krijgen?

Ja, ook dieren kunnen kanker krijgen. Een dierenlichaam bestaat immers net als een mensenlichaam uit cellen. Ook die cellen kunnen ziek worden.

Wat is een tumor?

Een tumor is een ander woord voor een kluitje cellen. Andere woorden zijn gezwel, knobbel of bobbel. Maar let op: niet elke knobbel of bobbel is kanker!

Wat is een uitzaaiing?

Zieke cellen kunnen door het lichaam gaan zwerven. Op de plaats waar de kankercel terechtkomt kan een nieuwe tumor ontstaan. Dat noem je een uitzaaiing.

Hoeveel soorten kanker zijn er?

Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort heeft een andere naam. Zo is er borstkanker, darmkanker, longkanker, huidkanker, een hersentumor, bloedkanker (leukemie), enzovoorts.

Onderzoek

Om erachter te komen wat er precies aan de hand is of om te kijken of de behandeling helpt moet je papa of mama naar het ziekenhuis voor onderzoek.

Bloedonderzoek

Aan het bloed van je papa of mama kan de dokter zien hoe het met de zieke en gezonde cellen gaat. Dat betekent dat je papa of mama vaak geprikt moet worden!

Röntgenfoto's

Heb jij ooit je arm of een been gebroken? Dan weet je wat een röntgenfoto is. Je kunt er botten op zien. Ook vaders of moeders met kanker moeten soms voor een röntgenfoto. Zo kan de dokter zien hoe het er van binnen uitziet.

Echografie

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De dokter smeert een beetje gel op het lichaam van je papa of mama en wrijft er met een zendertje overheen. Op een tv-scherm kan de dokter zien of er iets aan de hand is.

PET-scan

Kankercellen gebruiken suiker om te groeien. Met een PET-scan kan de suiker worden opgespoord en kan de dokter de kankercellen zien. Je papa of mama krijgt een stofje ingespoten, moet een tijdje wachten en komt op een tafel te liggen die door een soort grote trommel schuift. Het apparaat maakt een heleboel foto’s van de binnenkant van je papa of mama.

MRI

Bij een MRI wordt een magneet gebruikt en radiogolven. Tijdens het onderzoek moet je papa of mama in het midden van de magneettunnel liggen. Dan worden er foto’s gemaakt. Zo worden de kankercellen goed in beeld gebracht. Omdat het apparaat veel lawaai maakt en het onderzoek best lang duurt, krijgt je je papa of mama oordoppen in of een koptelefoon met een muziekje op.

Biopt

Bijna altijd haalt de dokter eerst een klein stukje uit de tumor. Dat heet een biopt. Het stukje wordt in het laboratorium onder een microscoop onderzocht. Zo kan de dokter precies zien om welke soort kanker het gaat.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen. Allemaal geven ze de kankercellen op hun kop. De dokter zoekt naar de behandeling die voor jouw papa of mama het beste is. Eerst overlegt de dokter met andere dokters. Dan kiest de dokter samen met je papa of mama voor een operatie, chemotherapie, bestraling en/of een andere behandeling.

Opereren

Opereren

Bij een operatie wordt je papa of mama eerst in slaap gebracht. Dit heet narcose. Daarna haalt de dokter zoveel mogelijk kankercellen weg. Soms moet er meer weggehaald worden, een borst bijvoorbeeld, of een stukje darm. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk. Na de operatie moet je papa of mama nog even in het ziekenhuis blijven. Eenmaal thuis zal je papa of mama nog een tijdje rustig aan moeten doen.

Chemotherapie

Chemotherapie

Chemotherapie zijn medicijnen die kankercellen aanvallen en kapot maken. Het vervelende is dat ze soms ook gezonde cellen aanvallen. Daarom kan het zijn dat jouw papa of mama misselijk wordt, een zere mond krijgt of kaal wordt. Gelukkig gaat dat meestal weer over. Wel blijven sommige papa’s en mama’s nog heel lang moe als ze chemotherapie hebben gehad.

Chemotherapie zit in pillen, een injectiespuit of in een infuus. Een infuus is een plastic zak die aan een lange paal hangt en met een dun slangetje en een naald aan de arm van je papa of mama zit. Meestal krijgt je papa of mama de chemomedicijnen in het ziekenhuis. Zijn het pillen of een injectie dan kan het vaak ook thuis.

Bestraling

Bestraling

Ook bestraling maakt kankercellen kapot. Dat heet radiotherapie. Uit een groot apparaat komen onzichtbare stralen die naar de kankercellen worden gestuurd. Dat is een heel nauwkeurig werkje want de gezonde cellen moeten zoveel mogelijk gespaard blijven. De dokter rekent van tevoren uit hoeveel bestraling er nodig is en waar die terecht moet komen. Omdat dat steeds op dezelfde plek moet zijn, worden er strepen of puntjes op het lijf van je papa of mama gezet. De bestraling duurt maar een paar minuten, maar dan wel een heleboel dagen achter elkaar. Je papa of mama moet soms wel een maand lang elke dag even naar het ziekenhuis.

Wil je mee om te zien hoe zo’n apparaat werkt? Dat kan! Tijdens het bestralen mag je op een televisiescherm meekijken.

Soms wordt er een ander soort stralen gebruikt, bijvoorbeeld bij protonentherapie.

Immunotherapie

Immunotherapie

Immunotherapie zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het lichaam van je papa of mama zich beter kan verdedigen tegen aanvallen van kankercellen. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat immunotherapie is en doet.

Doelgerichtige behandeling

Doelgerichte behandeling

Kankercellen geven soms foute seintjes. Ze seinen bijvoorbeeld dat cellen moeten groeien of dat er bloedvaten gemaakt moeten worden, zodat de kankercellen kunnen blijven leven. Er zijn speciale medicijnen die ervoor zorgen dat die foute seintjes niet worden gegeven. Dat heet doelgerichte behandeling. Net als bij chemotherapie kan je papa of mama misselijk worden of buikpijn krijgen van de medicijnen.

Hormoontherapie

Hormoontherapie

Hormonen zijn stoffen die het lichaam zelf maakt. Sommige hormonen kunnen kankercellen harder laten groeien en dat mag natuurlijk niet. Daarom kan het zijn dat je papa of mama medicijnen krijgt die ervoor zorgen dat die hormonen dat niet meer doen. Sommige papa’s of mama’s worden moe, somber en chagrijnig van die medicijnen.

Stamcel
transplantatie

Stamceltransplantatie

Bij een stamceltransplantatie krijgt je papa of mama stamcellen. Dat zijn cellen waaruit nieuwe, gezonde cellen kunnen groeien. Ze komen van je eigen papa of mama of van iemand anders (een donor).

Krijgt je papa of mama stamcellen van zichzelf dan worden de stamcellen eerst uit het bloed gehaald en goed bewaard. Dan wordt er superveel chemotherapie en/of bestraling gegeven en daarna krijgt je papa of mama de eigen stamcellen weer terug.
Krijgt je papa of mama stamcellen van een donor dan moet eerst worden uitgezocht of die stamcellen passen. Want alleen stamcellen die er precies hetzelfde uitzien als die van je papa of mama maken goede cellen aan. Als alles klopt krijgt je papa of mama chemotherapie en/of bestraling en daarna de stamcellen van de donor.
Als alles goed gaat groeien de stamcellen na een tijdje uit tot gezonde cellen. Tijdens die hele behandeling moet je papa of mama soms apart in een kamertje liggen en mag je soms niet op bezoek. Dat kan wel een paar weken duren. Je papa of mama moet zowel in het ziekenhuis als thuis heel veel medicijnen slikken. Die zorgen ervoor dat de nieuwe stamcellen hun werk kunnen blijven doen.

Protonentherapie

Veranderingen

Als je papa of mama kanker heeft, verandert er meestal veel.
Dat is wel even wennen.

Vaak naar het ziekenhuis
Iemand die kanker heeft moet vaak naar het ziekenhuis. Voor onderzoek, om met de dokter te praten of voor een behandeling. Soms is dat ziekenhuis dichtbij, soms ook niet. Vraag of je een keertje mee mag. Kijk goed om je heen en vraag als je iets niet begrijpt.

Logeren en/of overblijven
Als je papa of mama in het ziekenhuis ligt moet je soms extra overblijven of naar de buitenschoolse opvang. Het kan ook zijn dat je bij een vriendje gaat slapen of dat opa of oma komt oppassen.

Van slag
Veel papa’s en mama’s zijn een tijdje van slag als ze kanker hebben. Ze zijn in de war en verdrietig. Dat zeggen ze meestal niet, maar je merkt het wel. Soms helpt het als je ze troost of een knuffel geeft. Maar zeg het ook als je zelf verdrietig of in de war bent. Ook dat helpt!

Zomaar boos worden
Papa’s of mama’s met kankercellen in het hoofd worden soms zomaar heel erg boos, zeggen dingen waar je niets van begrijpt of weten opeens je naam niet meer. Dat is hartstikke verdrietig. Heb je iemand die je een beetje kan helpen? Kijk ook nog even bij ‘Wat helpt’ of misschien heb jij een veel beter idee en kun je ons een berichtje sturen.

Op de bank hangen
Van kanker wordt iedereen moe. Van al dat geren naar het ziekenhuis, van de medicijnen, van de bestraling, van alle piekergedachten. Een papa of mama met kanker zal dus vaker op de bank hangen. Meestal gaat dat na een tijdje weer over, maar het kan ook zijn dat je papa of mama nog heel lang moe blijft.

Samen leuke dingen doen
Tijdens de behandeling zal je papa of mama minder vaak mee kunnen naar school of een sportwedstrijd. Als je je eigen kamer opruimt, je eigen bed opmaakt of de tafel afruimt kan papa of mama even uitrusten en kun je misschien toch nog samen leuke dingen doen.

Wat doet het jou?

Bang, boos en verdrietig zijn omdat je papa of mama kanker heeft is heel gewoon. Laten we eens kijken wat andere kinderen ervan zeggen.

Je alleen voelen
Het lijkt wel alsof jij de enige bent met een papa of mama met kanker. Misschien helpt het een beetje als je weet dat dat niet zo is. Daarom hebben we deze website gemaakt.

Niet kunnen slapen
Dat is erg lastig en je wordt er heel moe van. Heb je al eens aan iets heel fijns gedacht? Doe je ogen dicht, stap in een raket of op een vliegend paard en vlieg naar een mooie plek in het bos of het strand. Voel je de korreltjes zand en het warme water?

Buikpijn
Soms ben je zo moe of is het zo spannend dat je er buikpijn van krijgt. Dat is heel gewoon. Niet meteen denken dat je zelf ook ziek bent, maar ga lekker met de tablet of een stripboek op de bank liggen. Heb je nog andere ideeën?

Vingers in je oren
Het kan zijn dat je niets over kanker wilt horen. Dat mag, maar gaat niet altijd. Belangrijke dingen moeten nu eenmaal verteld worden. Het kan ook zijn dat iedereen steeds maar over kanker praat of dat de telefoon de hele dag gaat. Probeer er samen met je papa of mama een oplossing voor te vinden

Niks zeggen
Misschien denk je ‘papa en mama vinden dat het al zo moeilijk dus laat ik maar niet zeggen dat ik bang en verdrietig ben.’ Dat is lief bedoeld, maar als je niet vertelt waar je over piekert, kan niemand je helpen.

Blij zijn, hoop en moed houden
Dat is natuurlijk het aller-allerbelangrijkste. Schrijf een brief, maak een tekening, houd moed, blijf hopen. Kan je verjaardag nu niet doorgaan? Volgende maand misschien wel. Kunnen jullie nu niet op vakantie? Hopelijk gaat het volgend jaar beter!

School

Kringgesprek

Als je er in de klas over praat, weten de andere kinderen wat er thuis aan de hand is. Vertel dat kanker niet besmettelijk is, dat kaal zijn of een pruik dragen erbij hoort, dat de chemomedicijnen heel hard tegen de kankercellen vechten. Vraag de juf of meester om je te helpen.

Er even niet aan denken
School is school en dan is het fijn om even niet aan kanker te denken. Het kan ook zijn dat je er juist wél aan moeten denken. Dan zit je hoofd gewoon te vol en kan die rekensom of taalles er gewoon niet meer bij. Bedenk samen met de juf of meester een oplossing.

Juf/meester wil er niet aan denken
Sommige mensen vinden het eng om over kanker te praten. Wijs de juf of meester op deze website.

Troosten
Ben je op school ook wel eens verdrietig? Ook dat hoort erbij. Gelukkig zijn de meeste juffen en meesters erg goed in troosten. Misschien mag je je Jess, Josie of Joy mee naar school nemen. Hebben de andere kinderen ook troostknuffels?

Kankerscheldwoorden

Ontplof jij ook als er kankerscheldwoorden worden gebruikt? Niet doen. Zeg dat je het niet wilt horen. Roep dat het stom is. Ga naar je juf of meester. Ga niet schoppen of slaan, maar doe er iets mee!

Spreekbeurt
Heb je al een spreekbeurt over kanker gehouden? Je weet er nu ontzettend veel van en op deze site staat nog veel meer! Maak een lijstje met dingen die je wilt vertellen. Ga op zoek naar plaatjes en filmpjes. Vraag in het ziekenhuis om een infuuszak, pleisters, een spuugbakje en gaasjes. Het wordt vast een superspreekbeurt!

Vriendjes, buurtkinderen
Zorg dat je vrienden en vriendinnetjes weten wat er aan de hand is. Vraag ze of ze je willen helpen als je even niet zo lekker in je vel zit. Doe vooral veel leuke dingen met ze.

Wat helpt?

  • Erover praten
  • Erover schrijven
  • Erover tekenen
  • Hard in een kussen slaan
  • Tegen de wind in fietsen
  • Huilen
  • Leuke dingen blijven doen

Weet jij nog andere dingen die helpen of heb jij ook een verhaal? Klik dan op het prikbord.

Praten over kanker

Vind jij ook dat praten kan helpen? Kijk dan eens naar dit filmpje gemaakt door een student van de Dutch Filmers Academy.

De toekomst

Beter worden

Gelukkig worden heel veel ouders weer beter. De kanker blijft weg en de nare tijd van ziekenhuis, behandelingen en verdrietig zijn, is voorbij.

Sommige ouders zijn door de kanker en de behandelingen veranderd. Ze missen een borst, hebben een litteken of een stoma. Andere moeten elke dag oefeningen doen om weer sterker worden. Soms merk je aan de buitenkant niks, maar wordt er nog veel gepiekerd. Dan gaat je vader of moeder wandelen, fietsen, in de tuin werken of beelden maken. Of ze gaan met iemand praten. Want dat helpt. Maar dat weet jij natuurlijk ook.

Natuurlijk moet je vader of moeder af en toe nog naar het ziekenhuis om te kijken of alles goed blijft gaan. Maar ook dat wordt na een tijdje minder. De kanker wordt een herinnering. Misschien denk je er later nog eens aan terug, misschien ook niet. Alles is goed.

Niet meer beter worden

Als papa of mama niet meer beter wordt
Als het niet lukt om de kanker weg te krijgen, zijn er vaak nog medicijnen die ervoor zorgen dat de kankercellen zich nog een tijdje koest houden. En als die medicijnen niet meer werken, zijn er soms weer nieuwe medicijnen. Het kan dus zijn dat de kankercellen blijven zitten, maar niet groeien of veranderen. Je papa of mama kan zo dus heel lang blijven leven!

De kankercellen moeten natuurlijk wel goed in de gaten worden houden. Dus zal je papa of mama af en toe naar het ziekenhuis moeten. En misschien is je papa of mama niet meer topfit. Ook moe en verdrietig zijn hoort erbij want het is best raar om te weten dat die kankercellen niet weggaan.

Doodgaan

Als papa of mama doodgaat
Soms is iemand zo ziek dat de dokter denkt dat hij of zij snel dood zal gaan. Je zult je boos, verdrietig en bang voelen. Misschien heb je allerlei vragen zoals wanneer je papa of mama doodgaat en hoe dat dan gaat. Praat erover met je ouders of de dokter.

Het is fijn om dingen te blijven doen. Je kunt een wensenpotje of een ideeëndoos maken met daarin briefjes van dingen die je graag samen wilt doen zoals koekjes bakken of lekker lezen in het grote bed. Misschien kunnen jullie een selfie of filmpje maken als herinnering.

Vragen uit het forum

De afgelopen jaren zijn er veel vragen gesteld op het forum. De meestvoorkomede (met leeftijd van de vragensteller, of -antwoorder) zie je hier verzameld.
Mijn vader of moeder heeft kanker

8 jaar: Ik denk altijd dat mijn papa dood gaat en word er altijd bang van. waarom bestaat kanker ijgenlijk? dat vraag ik me af en waarom mijn papa?

11: hoi ik vind het heel erg voor je ik heb mijn papa verloren en weet hoe het is. ik kreeg het twee weken eerder te horen dat hij een ziekte had van dat hij niet meer beter kon worden. maar ik denk als jou papa op bed licht en je gaat naar school dan denk ik dat hij heel trots is op jou. en dat jij gewoon verder gaat met het leven. en dat is heel moeilijk ik snap je echt heel goed hoor. want ik heb het zelf ook meegemaakt. maar ik weet meschien wel een oplossing ; dan kan je van elke dag iets in een schrifje schrijven. dat doe ik al 3 jaar.

11:  hoi. mijn vader heeft zins kort kanker het is heel raar want mijn ouders zijn gescheiden als je weel reageren is dat goed

12: Mijn moeder heeft vandaag te horen gekregen dat ze als ze geen chemo’s krijgt ze niet echt lang meer heeft ik vindt dat echt heel erg ik zit er heel erg mee is er iemand die het zelfde heeft wil die pleaze even reageren??????

11: Hallo, mijn moeder heeft borstkanker met uitzaaingen. Ze heeft het op haar longen,hoofd,lever en oksel zitten. De borstkanker was vorig jaar. mijn moeder gaat ook binnen kord dood.

Hoe vertel ik het mijn vrienden(innen)?

11 jaar: hallo allemaal ik vroeg me af ik het tegen mijn vriendinnen moet vertellen …. ik weet niet hoe ik het moet gaan vertellen heft iemand wat tips voor me . mijn moeder heeft nu ook kanker ze is gister morgen thuis gekomen . nou groetjes en veel sterkte van  D

12:  hooi ik heb het ok tegen me vriedinne moeten zeggen toen mijn moder hed ok had mar ik heb gevragt of iemad het voor me wou vertellen en dat ging goed mechien heb j er wat aan en hel veel succes groetjes R

11: hoi D. ik zou het vertellen aan je beste vriendin die je egt vertrouwt!!! en ik zou het vanaf het begin af aan vertellen ik hoop dat je hier wat aan hept kusjes F

11: hoi ik heb gewoon gezegd op een rustig tijdstip kennen jullie iemand met kanker en toen vroegen ze meteen hoezo dan en ik heb gezegd nou ik ken wel iemand met kanker ze vroegen meteen wie dan? ik zei: me vader ze schrokken wel maar ze begrepen toen waarom ik soms nergens mee wou doen en waarom ik soms huilden en toen begrepen ze het helemaal. misschien heb je er wat aan.

11: vorig jaar had ik een meester en toen had ik gevraagd of hij in de klas wou zeggen dat me vader kanker had iedereen schrok maar ik was wel opgelucht omdat ik dan niet in me eentje met een groot geheim rond liep

9:  Ik zal het gewoon doen, ik heb het ook vertelt en de hele klas was opeens aardig! Ik kreeg zowat elke dag een tekening!! En mijn vriendinnen doen heel aardig. Ik kan het weten mijn vader is door kanker dood gegaan.

Ik kan met niemand praten. Niemand begrijpt mij

14 jaar: ik kan met niemand praten, zelfs niet met mijn moeder, die bosrt kymfe en hersen tumor heeft, en waarschijnlijk naar de hemel gaat. ik kan niemand vertellen wat er allemaal in me om gaat. dat vind ik zo vervelend, heeft íemand van jullie dat ook????????? reageer dan als je wil .. xxx R

13: Praten is goed!! Praat er met je vriendinnen over, of gewoon hier…dat is misschien nog makkelijker… Dus gewoon doen hoor. Ik vind t heel erg voor je…het lijk me echt vreselijk om je moeder kwijt te raken…mijn moeder heeft ook kanker…we hebben net slecht bericht gekregen dat haar tumor is gegroeid…maar we komen er wel, zegt mama altijd! Dus jij kan er ook weer over heen komen, door heel veel te praten! Lucht op! Sterkte en groetjes J

14: ik vind het heel goed van je, nu je er toch met iemand over probeert te praten. Het lucht echt op, vooral omdat deze mensen allemaal hetzelfde hebben meegemaakt, of nog gaan meemaken. Ik vind het heel rot voor je dat je er zo’n verdriet van hebt.. Daarom wens ikje ook heel veel sterkte en ik zal aan je denken:) xx M. p.s. misschien kun je steun vinden bij je vader of eventueel broers/zussen. Die voelen zich vast ook nog slecht.

Beter worden

14jaar: Hoj allemaal, ik lees hier alleen maar stukjes waarin verteld wordt dat ouders of broertjes of zusjes zijn gestorven, maar toch steeds meer mensen overleven de ziekte? Mijn vader heeft het 5 jaar geleden gehad en het overleeft. Dat betekend nog niet dat ik het heb verwerkt, ik zou graag willen weten of hier ook mensen zijn die iemand kennen die kanker heeft gehad en beter is geworden.

14: Heej, fijn dat je vader weer is genezen. Mijn oma had 3 jaar geleden te horen gekregen dat ze kanker had, na ongeveer een jaar was de kanker helemaal weg. het ging een paar maanden goed, maar daarna kreeg ze weer klachten en bleek het weer terug te zijn. Nu is ze er niet meer 🙁

13: Mijn moeder is ongeveer beter, iets meer dan een half jaar geleden is bij haar borstkanker ontdekt. Ze heeft operaties, bestralingen en chemo’s gehad en dat is gelukkig voorbij. Haar haar begint weer te groeien en het ergste is achter de rug, wel moet ze nog injecties en/of medicijnen. Het komt in elk geval weer helemaal goed. Helaas is vandaag bij mijn oma ook borstkanker ontdekt en omdat ze al 75 is zullen ze haar behalve een operatie niet meer behandelen. Maar het is inderdaad zo dat steeds meer mensen kanker overleven, gelukkig!

Ik ben bang en verdrietig

11 jaar: Hallo, ik ben een meisje van 11 jaar. Mijn moeder is heel ziek. Ze ligt nu in het ziekenhuis.Ik ben nu verdrietig en bang voor wat er komen gaat .Wil iemand reageren die ook zoiets heeft mee gemaakt?

10: Ik begrijp dat je bang bent mijn moeder heeft het ook het is ook kwadaardig over3weken krijgt ze gemokuur dan krijgt ze haar uitval soms denk ik dat het helemaal niet het geval is dat er een andere mamma het heeft trouwens

11: ik ben ook 11jaar nou ja over twee dagen me moeder heeft ook net een operatie gehad ze heeft ook een drain ik weet niet of je weet wat dat is egt *** het is aan haar huid genaait ze heeft al een borst aputatie gehad wat goed hept tegen verdried en angst zeg tegen je moeder dat je een kussen wil waar ze op hept gellegen want er zit altijd een lijf geur aan als dan slaapt lijkt het net alsof ze naast je lig toen ik dat hoorden dat me moeder kanker heeft is mijn wereld ingestort ik heb heelemaal geen zin om me verjaadag te vieren heb je dat ook en stekte met je moeder ik hoop dat jullie eeuwen oud worden met ze

11: Eey allemaal ik heb het zo moeilijk nou rond deze tijd. ik denk als ik naar bed ga dat mama of ik dood ga omdat papa dood is gegaan. heeft iemand hier een tip voor. wel je dan even schrijven al is het een woordje. dan vind ik het al fijn. Groetjes en ook sterkte A

Spreekbeurt houden

11: ik moest laast een werkstuk maken dat deet ik over kanker nu moet je een spreekbeurt houden over het onderwerp van je werkstuk ik ben bang dat ik dan ga janken help -xxx-jes F

11: hej F wanneer moet je je spreekbeurt dan houden? nou alvast heel veel succes ik hoop dat het goed gaat ik ga voor je duimen 😉 -xxxxxxx-jes en smakjes F

11:  heej f het is helemaal niet erg als je gaat huilen want de kinderen uit je klas weten wat er met je gebeurt is dus die kinderen snappen het. Dus je moet niet bang zijn.

Ouder overleden hoe moet ik nu verder?

14 jaar: Nou ik denk dat je heel veel afleiding op school kan vinden..ik ben zelf 14 en zit nou in 3 havo en 4 maanden geleden is mijn moeder overleden! ik ben vooral niet gestopt met verder leven..school heeft ervoor gezorgd dat ik weer op stond en verder leefde. Misschien kun je ook steun vinden bij een bepaald geloof? ik zelf heb veel steun bij het idee dat er iets veel mooiers is na de dood! en je hebt nog altijd de rest van je familie en vrienden waarmee je leuke dingen kan doen…blijf vooral geloven in het feit dat na regen zonneschijn komt,en dat is echt zo! liefs en veel sterkte en geluk toegewenst

14: Hallow mensne vandaag 11 maart is mijn pa jaarig hij zow vandaag 41 jaar worden.. ik denk vandaag exstra veel aan hem. anders ook hoor maar vandaag exstra veel het is wel zijn verjaardag 😥 ik ga zo naar hem toe..zo als ik elke week doe.

15: Hey, Ik heb een beetje hetzelfde als jou: mijn vader verjaarde 17 maart, hij zou dan 45 jaar geworden zijn (hij was 43 toen hij gestorven is), wat toch wel een beetje een speciaal getal is. En natuurlijk … net op die dag begin ik met mijn eerste examens, echt geweldig. Ik heb er helemaal geen zin in en ik hoop maar dat ik mij een beetje zal kunnen concentreren. Ik weet helemaal niet hoe ik mij dan zal voelen. Het is wel al de tweede verjaardag ddat hij er niet meer is, maar toch. Het lijkt of ik pas enkele maanden geleden echt besef dat hij er niet meer is en dat ik het zo’n beetje aanvaardt heb. Ik sta sindsdien anders tegenover zijn dood. Ik heb er zeg maar vrede mee gevonden, dus ik heb zo’n voorgevoel dat dit heel anders gaat zijn dan vorig jaar. Ik weet niet goed of ik dan blij moet zijn omdat hij die dag normaal verjaart en zo of dat ik er mij droevig moet bij voelen. Ik zie wel hoe ik mij die dag voel. Ik heb er ook eergisteren een kort gedichtje (4regels) over geschreven: dag van tegenstrijdige gevoelens dag van vreugde en verdriet dag van glimlach en van tranen nee, die wil ik liever niet xxx E

15: Toen mijn vader dood ging kregen wij het boek. “ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk” dat is een boek waar allemaal kindren in vertellen over de dood van hun moeder of vader. het is een super boek. ik raad het jullie allemaal aan om daar is in te kijken. kusjes …..

14: Ik denk vaak : het is beter voor m’n oma, nu heeft ze geen pijn meer. Of ik denk : als het ook mijn tijd is zullen we elkaar allemaal weer zien. Dat verzacht m’n verdriet een beeetje. xx sterkte

Schelden met kanker

15 jaar: Ik vind het niet leuk als iemand dat zegt..maar ik krijg er verder ook nix van als ik het woord kanker hoor. Ik denk dat wel altijd van moet dat nou…sommigen kunne daar egt nii tege..en dat vind ik dan egt zielig..en ik kan wel snappe dat je dat egt niet leuk vind… mrja….het gebeurt tog…en ik denk niet dat wij er veel aan kunne doen…

14: Ik wou even zeggen dat ik zo erg boos wordt als iemand met kanker scheldt, jullie ook? Mijn moeder heeft dus ook kanker en een jongen van de basisschool zegt de hele tijd je moeder is een kanker hoer…zoiets zeg je toch gewoon niet!

14: Ik ken dat gevoel, bij mij op school maken ze vaak moppen over kanker en dan word ik altijd hel kwaad. Ik kan daar echt niet tegen, das zo grof! Ook schelden ze soms mensen uit voor kankerhoofd enzo…Mijn papa heeft ook kanker en het doet echt pijn als mensen zo’n dingen zeggen.

9: Een jongen uit mijn klas zegt de hele tijd kankerjoch als hij ruzie heeft. Een keer wou ik hem slaan maar dat deed ik gelukkig niet!

14: Ehy, ik zie hier wel stukjes staan over wat mensen vinden van met kanker schelden enzo maar er staat nergens wat we er aan kunnen doen dus misschien dat dat hier kan komen te staan. Ik kan er helemaal niet tegen, maar ik heb geen idee wat ik er tegen kan doen. Kan iemand mij helpen?

Waarom ik? Waarom wij? Waarom bij ons?

14 jaar: Ik vraag me ook welleens af : waarom wij? Maarjaa daar zullen we allemaal nooit andwoord op krijgen. Ik ben deze site daarom ook erg dankbaar, hier kun je praten met mensen die hetzelfde als jezelf hebben meegemaakt. En je kunt je hart lekker luchten. Ik probeer positief te denken, alleen het is moeilijk.

15: Je bent niet de enige die zo denkt. Ik denk dat bijna iedereen die met zo iets te maken heeft wel eens denkt: waarom ik en niet iemand anders. Maar voel je hierom zeker niet schuldig! Daar is helemaal geen reden voor. Jij hebt je moeder niet ziek gemaakt en dus kan je er ook verder niets aan doen. Stel je voor dat jij het was en niet je moeder, dan zou zij ook zo denken. Ze zou zeker niet willen dat je je hierover schuldig voel. Try to see the good when it’s all going bad! xxx …..

Wat helpt? Lotgenoten zoeken?

15 jaar:  Als ik mij slecht voel, dan schrijf ik er meestal over. In een gedicht of gewoon wat losse gedachten, dat lucht best op. Erover praten is natuurlijk ook heel goed, maar ik vind dat persoonlijk wat moeilijker. Je moet zelf een beetje uitzoeken waar jij je het best bij voelt. Ook een wandeling buiten kan is goed doen. Om is na te denken en alles op een rijtje te zetten of om juist even aan niets te hoeven denken. Ik hoop dat je snel een manier vindt om je beter te voelen. xxx E

15: Hoi! Wat goed van je, dat je dit  doet. Misschien is dit wel een oplossing om zo je verhaal kwijt te kunnen. We zitten hier allemaal met hetzelfde probleem. Dus we weten allemaal ongeveer hoe jij je voelt. We kunnen met elkaar praten, en elkaar steunen. Probeer gewoon altijd van het positieve uit te gaan, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Ik denk aan je, en ik wens je heel veel sterkte toe!! Kusjee E

16: Ik wil iedereen bedanken voor hun steun en voor die gene die hun verhaal ook durven te vertellen.. Want het is niet zomaar iets.. En als er nogh meer zijn die willen reageren,, zou ik dat erg top vinden en misschien dat we contact kunnen houden en elkaar helpen waar dat het nodig is,, Samen staan we immers sterk…

22:  Hallo, Ik heb eerst ook de verhalen van anderen gelezen. Uiteindelijk heb ik mijn eigen verhaal ook op dit forum gezet… Het is echt fijn om met iemand erover te praten… Veel sterkte de komende tijd… Liefs W

Spannend al die onderzoeken en uitslagen

17 jaar: Beste mensen, Mijn vader heeft vandaag een mri scan gehad, Ik hoop dat het goed is. Ik vindt spannend wat de uitslag zal zijn.

14: Heej H, Spannende tijd is dit voor jou zeg. Ik hoop dat de uitslag positief is. Nou hou ons op hoogte okee? Sterkte(K) xx

22:  Hallo H, Ja ik kan begrijpen hoe spannend dit is. En dan niet de spanning die je voor leuke dingen hebt… Maar een onbeschrijfbare spanning.. meer angst.. Tenmindste zo ervaar ik het. Mam moet vrijdag ook weer terug naar het ziekenhuis (controle om de 6 weken). Rond deze controles merk je de spanningen weer stijgen!!! Iedere keer is het weer hopen op een beetje positief nieuws.. Maar in je achterhoofd weet je dat het ook anders kan zijn… Mijn moeder heeft namelijk een ongeneeslijke vorm van kanker in de longen. Wat heeft jou vader precies? Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte!! Vooral positief blijven denken en genieten van iedere dag.. Hoe moeilijk en onmogelijk dat soms ook lijkt! Liefs W

Ik voel mij af en toe schuldig

14 áls mijn moeder overlijdt zal ik me zoo schuldig voelen :'( omdat ze nooit wat verkeerds heeft gedaan en waarom moet zij dan dood gaan en ik niet? x R

14 heey R, Niemand is perfect. Je moeder niet én jij ook niet. Maar niemand verdiend deze vreselijke ziekte. Je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen als je moeder overleid, want jij hebt daar toch niet voor gezorgd… Probeer zo veel mogelijk tijd die je moeder nog heeft met haar door te brengen en extra lief voor haar te zijn. Dan is er geen enkele reden om je schuldig te voel. Zoals ik al heb gereageerd op je andere berichtje kan je altijd je hart bij mij luchten. Doeg xx E

Hoe neem je afscheid?

14 jaar:  Ik ben een jongen van 14 jaar en mijn moeder heeft borstkanker. Deze ziekte heeft ze nu al 10 jaar. Ik ben al een lange tijd bezig met afscheid nemen en moet ik nu juist dichter bij m’n moeder gaan staan of juist wat meer afstand houde zodat het verdriet minder wordt als ze er niet meer is?

15:  hallo iedereen, M’n papa is heel ziek en m’n mama heeft ook al aan mij gevraagd dat ik er wil bij zijn als hij dood gaat. Ik heb daar “ja”opgezegt maar ik weet het nog niet zeker ik denk dat dat heel pijnlijk is je ouders zien sterven. Maar ik zal nog wel zien als het zover is maar ik denk dat ik dat wel wil zien.Maar ik heb nog nooit iemand dood zien gaan.doeiii -xxx-

11: Hoi, mijn moeder is in januari overleden. ook aan kanker. ik ben nu erg verdrietig. we hadden deze week cito en toen dacht ik mama zal mij wel helpen en dat heeft ze ook gedaan . dat weet ik wel zeker. wil iemand hier op reageeren die het zelfden heeft meegemaakt. Xxx L

Hebben jullie tips?

12 jaar: ik heb een tip dat doe ik ook je moet je problemen op schrijven dat helpt echt ik kan er ook heel erg moeilijk over praten en ik zit ook heel veel te dag dromen maar ik ben naar mijn mentor gegaan en die zou een briefje schrijven aan alle docenten die ik heb over wat er thuis aan de hand is (misschien ook een tip)

11: ga eens heel hard scheewen als je iets verveelends hebt gehoort

9: mijn mama helpt me om dit te schrijven… ondertussen weet mijn oma zelf ook dat ze ongeneeselijk is. We werken al een tijdje met een heen en weer boekje,zo kan ik alles aan mijn oma zeggen wat ik haar niet durf te vertellen. Als het nog kan gaan we het volgende week met de familie nog samen op weekend(een soort afscheidsweekend)Het doet inderdaad pijn om zo over de dood te praten maar mijn oma helpt mij hier heel goed bij,ik zie haar echt heel graag,groetjes J

16: Lieve M Eigenlijk hoor ik niet op deze plek op de site thuis. Ik kijk vaak alleen even en reageer nooit. Maar nu ik jouw stukje lees, moet ik wel reageren. Ik snap hoe je je voelt. Mijn (stief)moeder heeft borstkanker en ik ben ook heel verdrietig. Jouw moeder is niet meer te genezen, dat is gewoon vreselijk. Maar ik denk dat je nu vooral van haar moet genieten, leuke dingen doen, met haar praten enz. Het is logisch dat je die vragen hebt van: Krijgt mijn vader een nieuwe vriendin? enz. Daar moet je nu niet aan denken. En als dat zou gebeuren na een paar jaar, zou ze (die vriendin) nooit je moeder kunnen vervangen. Je moeder zal altijd bij je blijven in je hart en als beschermengeltje. Denk daar maar aan. Het is belangrijk dat je NU gewoon van je moeder geniet!!!!!! Veel sterkte en liefs M

9:  Ik heb 1 tip vraag iemand om bij je te logeren en ga er over praten dan ben je toch blij dat het bij iemand kwijt is.

10:  mijn moeder heeft kanker maar is niet dood gegaan maar ik heb wel een tip. denk er niet zo vaak aan ga lekker bij een vriend of vriendin spelen. of nou juist lekker buiten.

Gedicht over kanker

14 jaar: heey allemaal, ik vind het fijn om gedichten over kanker te schrijven/lezen. Ik heb er zelf maar een paar geschreven. ze zijn niet erg goed, maar ik wil jullie er toch een laten zien… kanker is een woord van zes letters groot voor de een een scheldwoord voor de ander de dood Wie is het sterkst wie zal er gaan Wie blijft leven wie blijft bestaan Wie zal er winnen in deze strijd En voor wie is het morgen de tijd De tijd om te sterven en naar de hemel te gaan Wie blijf leven wie blijft bestaan? als jullie ook gedichten hebben willen jullie die er dan op plaatsen? doei xx E

16:  Het begind met de K, en eindigt met anker. Kanker.. Voor de een een gedachte, voor de ander een woord. Terwijl het mentaal in veel gedachten boord. Angst, woede vreugde en verdiet.. De verdwaalde onzekere gedachten verlaten je maar niet. Het begind met de K, en eindigt met anker. Kanker..

14: Tot op het laatste moment heeft u gevochten. Maar er was geen uitweg meer,waar we ook zochten. We wisten allemaal wat er zou gaan gebeuren. Maar we hadden besloten er niet over te zeuren. U heeft u zolang goed gehouden. En zo zouden we u ook altijd blijven onthouden. U moest nog veel meemaken. We zijn god dankbaar voor u leven. En we zijn u dankbaar dat u ons zoveel liefde heb gegeven. Op de dag dat u van de aarde bent gegaan. Vieren we dat u hebt mogen bestaan.

14: Waarom al dat vechten? Waarom al die pijn? Je wilde niet weg, want je wilde nog bij ons zijn. De strijd was oneerlijk en zeker niet terecht. Je wilde graag verder, maar helaas verloor je dit gevecht.

19:  Je voelt je vaak zo machteloos zo onzeker en zo klein je wilt graag iets voor ze doen ze helpen met hun pijn. De mensen, waar, van je het weet ze hebben het nu zwaar maar hoe, en wat, kun je doen ja, wist je dat nu maar. Ze hebben geen vrolijk vooruitzicht de chemo maakt ze ziek er is nog geen medicijn gevonden in deze wereld vol van techniek. Dus van harte beterschap daar heeft men ook niks aan ze zijn vaak al heel blij als de kanker stil blijft staan. Veel mensen vinden het moeilijk aan hen te vragen hoe het is maar juist in deze moeilijke tijd zijn dat volgens mij, dingen die je mis . Vaak zijn ze zelf heel moedig en zijn wij zelf te laf stap daarom eens gewoon een keer op die mensen af.

Hoe neem je afscheid?

14 jaar:  Ik ben een jongen van 14 jaar en mijn moeder heeft borstkanker. Deze ziekte heeft ze nu al 10 jaar. Ik ben al een lange tijd bezig met afscheid nemen en moet ik nu juist dichter bij m’n moeder gaan staan of juist wat meer afstand houde zodat het verdriet minder wordt als ze er niet meer is?

15:  hallo iedereen, M’n papa is heel ziek en m’n mama heeft ook al aan mij gevraagd dat ik er wil bij zijn als hij dood gaat. Ik heb daar “ja”opgezegt maar ik weet het nog niet zeker ik denk dat dat heel pijnlijk is je ouders zien sterven. Maar ik zal nog wel zien als het zover is maar ik denk dat ik dat wel wil zien.Maar ik heb nog nooit iemand dood zien gaan.doeiii -xxx-

11: Hoi, mijn moeder is in januari overleden. ook aan kanker. ik ben nu erg verdrietig. we hadden deze week cito en toen dacht ik mama zal mij wel helpen en dat heeft ze ook gedaan . dat weet ik wel zeker. wil iemand hier op reageeren die het zelfden heeft meegemaakt. Xxx L

Hoe kan ik nu weer feestdagen vieren. zoals kerst of nieuwjaar?

12 jaar:  Wat een rotmaand! in deze decembermaand mis ik mijn moeder helemaal zo erg. door sinterklaas en kerst en nieuwjaar, ik weet wel dat ze er op de een of andere manier toch bij is, maar waar? en hoe? -xxx-

17: Ok. Dit is weer lekker zo’n clisjee (of hoe je dat ook schrijft:P) Maar die rotte decembermaand… Maandag was Sinterklaas. NIet dat ik er toen bij stilgestaan heb dat mama dood is. Maar nu.. ik voel me zo schuldig!! Ik mis haar zo! In van die kleine dingen. Maar ook de grote. Het is zo stom. Soms zie ik haar zo voor me, maar dat zijn dan van die nutteloze dagen. Bijv . een kerst met mama kan ik me simpelweg niet meer herinneren! Hoe dom kun je zijn!!! Weet verder ook niet wat ik met dit topic wil maar ja… Ik moest het kwijt endit is de eerste site waar ik aan dacht A

15: Ik weet precies wat je bedoelt meis..het is inderdaad een klote maand..ik mis mijn moeder ook ontzettend erg nu…Maar je meot jezelf niet schuldig voelen..jou moeder wil ook dat je lekker doorgaat met je leven…en lol hebt…dat weet ik zeker…iedereen deze maand heel veel sterkte…en maak er ondanks het verdriet allemaal een hele leuke maand van… Veel liefs W

15: Lieve A Je hoeft je helemaal nergens schuldig over te voelen! Weet je wat pas raar zou zijn, als je alleen maar met feestdagen aan haar zou denken. Maar dat is bij jou zeker niet het geval! Je denkt vast vaak aan haar en ze zou vast ook hebben gewild dat jij door leefd. Je denkt nu toch aan haar en het feit dat je op deze site komt bewijst dat wel zeker. Wees niet te hard voor je zelf en voel je vooral niet schuldig nergens voor nodig. Veel liefs en sterkte M

Kleurplaten

Wil je je papa, mama, opa, oma of iemand anders verrassen met een mooie kleurplaat? Download ze dan hieronder door op de kleurplaat te klikken die jij leuk vindt.

Veel plezier! Foto’s van het eindresultaat mag je altijd naar ons sturen!

[ klik op een afbeelding om te downloaden ]

[ klik op een afbeelding om te downloaden ]

Prikbord

Wil je jouw tekening ook op het prikbord? Stuur hem naar ons op! Je kan ook Kleurplaten downloaden.

[ klik op een afbeelding om te vergroten ]

[ klik op een afbeelding om te vergroten ]

Bibliotheek

Knkrwrdnbk

Voor alle kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

Jess en Sam gaan op jacht

De papa van Sam en de mama van Roos hebben kanker. Gelukkig krijgen ze hulp van Jess en Josie.

Wanneer je moeder of vader kanker heeft

Als je hoort dat je moeder of vader kanker heeft, dan verandert er veel. Je wereld staat ineens op z’n kop.

Alles wat ik voel

In dit boek worden allerlei soorten emoties benoemd en worden er vragen gesteld en tips gegeven over hoe met deze ingewikkelde gevoelens om te gaan.

Het Klokhuisboek over kanker

Uitleg over kanker, reacties van andere kinderen, grappige weetjes, chats, mailtjes en heel veel praktische informatie.

De club van ons

Invulboek voor ouder en kind om herinneringen op te schrijven, foto’s en briefjes in te plakken en geheimen te delen.

Hotel De Grote L

Eigenlijk zouden álle kinderen en volwassenen dit boek moeten lezen! Gek, mooi en herkenbaar.

Kleine Monnik

De kleine Monnik maakt een reis op zoek naar antwoorden en kracht. Over hoe je kind in moeilijke tijden sterk te maken.

De koningin met de 7 pruiken

Over een koningin die kanker krijgt, haar haren verliest en haar kamer niet meer uit wil.

Overal en ergens

Yolanda vindt haar overleden mama in alle dingen om haar heen. Mooi boek vol troost.

Lucas en de ziekte kanker

Bij de moeder van Lucas wordt een knobbeltje in haar borst gevonden. Lucas vertelt wat hij meemaakt.

Waantje krijgt de knarser

Als Waantje kladderadatsj (chemo) krijgt, staan alle Horizonnetjes klaar om haar te helpen.

Mama

Stijn (6) tekent over zijn moeder die borstkanker heeft; een boekje om zelf mee aan de slag te gaan. Te bestellen via boekmama2021@gmail.com

Een zoen zo groen

Sprookjesachtig prentenboek over een meisje met een moeder die een boze knoop in haar lijf heeft.

Mama's Foobies

Voorleesboek voor kinderen van mama’s die een borstamputatie ondergaan.

Ik ben Jack

Waarin Jack verschillende situaties meemaakt die met kanker te maken hebben.

Mama’s borst is ziek

Een beeldend en vernieuwend prentenboek, hoopvol met hier en daar een knipoog.

Papa, hoor je me?

De vader van Polle is overleden en ligt in de kamer. Polle praat tegen hem en vertelt hoe zijn vader steeds zieker werd.

Mijn mama heeft een zakje

Een moeder met een zakje? Dat klinkt wel een beetje raar. Weet jij wat een stoma is? Lees dan dit boekje maar!

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden

Christiaan is met opa in het park. Ineens komt hun gesprek op de dood.

Opvrolijkvogeltje

Als dit prachtige, veelkleurig vogeltje door het land vliegt, brengt ze vrolijkheid en energie aan alle dieren die ze tegenkomt.

Doe-boek papa/mama

Informatief werkboek van het Erasmus MC voor kinderen van wie een vader of moeder kanker heeft.

Doe-boek opa/oma

Informatief werkboek van het Erasmus MC voor kinderen van wie een opa of oma kanker heeft.

Gewoon pech

Wanneer je moeder borstkanker krijgt, schrik je heel erg en heb je veel vragen. In dit boekje worden veel vragen beantwoord.

Paulette

Paulette de kip heeft veel pijn en wil niet meer leven. Prentenboek over euthanasie met fijne illustraties en uitgebreide informatie met o.a. handvatten.

De k van kanker

De vader van Loek is pas aan kanker overleden. Verhaal over omgaan met de dood en verdergaan in het leven, verteld vanuit het kind.

De mama van Mik heeft epilepsie

Een tumor in de hersenen kan epilepsie veroorzaken. Hoe leg je aan kinderen uit wat epilepsie is? Doktertje Mik geeft antwoord.

Mama heeft kanker

Als mama een knobbeltje in haar buik heeft, breekt er voor Bram en Lise een verwarrende tijd aan. Gratis in PDF.

Ik laat je nooit los

Over onzichtbare draadjes die ons allen verbinden, als we niet bij elkaar zijn.

De wens van opa

Je hebt wel duizend wensen, maar wat als je heel ziek bent en nog één keer iets heel graag wil doen? Opbrengst naar de wensambulance.

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om te vinden wat je zoekt.
Home
Winkel
Menu