Behandeling

Nieuwe animatie!

Klik hier om de animatie over protonentherapie te bekijken.


Omdat er veel verschillende soorten kanker zijn, zijn er ook verschillende behandelingen. De dokter zoekt altijd naar een behandeling met de grootst mogelijke kans op genezing en met zo min mogelijk nare gevolgen. Dokters over de hele wereld zijn op zoek naar betere en nieuwe manieren om kanker te behandelen. Wie weet kunnen ze op een dag alle mensen beter maken en krijgt niemand meer kanker.


Opereren

icoon-litteken

Bij een operatie wordt de tumor of een zo groot mogelijk deel daarvan door de dokter weggesneden. Eerst wordt je papa of mama in slaap gebracht. Dit heet narcose. Soms is het weghalen van de kankercellen niet genoeg, maar haalt de dokter meer weg, de hele borst bijvoorbeeld, of een been of een stukje darm.

Dat is natuurlijk helemaal niet leuk. Mensen die geopereerd worden moeten na de operatie vaak een tijdje in het ziekenhuis blijven. Als ze thuis komen, dan kunnen ze verzwakt zijn door de operatie. Het kan zijn dat je papa of mama bepaalde dingen een tijdje niet mag doen, zoals zware dingen tillen of traplopen.

Chemotherapie

icoon-chemo

Het kan zijn dat de dokter besluit om jouw papa of mama chemotherapie te geven. Dat zijn medicijnen die kankercellen aanvallen. Ze zorgen ervoor dat de kankercellen niet meer kunnen delen en kapot gaan. Het vervelende is dat die medicijnen ook gezonde cellen aanvallen. Cellen in de buik bijvoorbeeld, waardoor jouw papa of mama misselijk wordt, of haarwortelcellen waardoor jouw papa of mama kaal wordt. Gelukkig gaat dat na een tijdje weer over. Wel blijven sommige papa’s en mama’s nog heel lang moe als ze chemotherapie hebben gehad.bol-haarverlies

Chemotherapie kan in een infuus, in pillen of in een injectiespuit zitten. Meestal krijgt je papa of mama de medicijnen in het ziekenhuis, soms zijn het pillen en kan het thuis.

Een infuus is een plastic zak die aan een lange paal hangt en met een dun slangetje en een naald aan de arm van je papa of mama zit. Meestal zit er aan de paal ook een kastje met een soort toerenteller. Die geeft precies aan hoeveel druppels medicijn er per minuut door mogen.

Wil je meer over chemotherapie weten? Vraag dan naar het boekje Chemo-Kasper. Het boekje gaat over een jongetje met kanker maar het is ook goed om te lezen als je papa of mama kanker heeft. Als het ziekenhuis niet weet wie Chemo-Kasper is, kijk dan op www.vokk.nl

Doelgerichte behandeling

Kankercellen geven soms foute seintjes aan hun omgeving. Ze roepen bijvoorbeeld dat andere cellen moeten groeien of dat er bloedvaten gemaakt moeten worden, zodat de kankercellen kunnen blijven eten. Er zijn speciale medicijnen die ervoor zorgen dat die foute seintjes niet worden gegeven. Dat heet doelgerichte behandeling.

Bestraling

icoon-bestralingKankercellen kunnen ook kapot gemaakt worden door bestraling. Dat heet radiotherapie en gebeurt met een groot apparaat waaruit onzichtbare stralen komen die heel precies op het kankergezwel worden gericht. Het is een heel nauwkeurig werkje want de gezonde cellen moeten zoveel mogelijk gespaard blijven.

Daarom rekent de dokter van te voren uit hoeveel bestraling er nodig is en waar die terecht moet komen. Omdat dat steeds op dezelfde plek moet zijn, worden er strepen op het lijf van je papa of mama gezet.

Om de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen duurt elke bestraling maar een paar minuten, maar dan wel een heleboel dagen achter elkaar. Je papa of mama moet soms wel een maand lang elke dag even naar het ziekenhuis.

lijstje-bestralingMisschien wil je wel een keertje mee om te zien hoe zo’n apparaat eruit ziet. Tijdens het bestralen kun je op een televisiescherm meekijken. Vraag meteen even naar het boekje Radio-Robbie, want daarin staat alles over radiotherapie. Weet het ziekenhuis niet wie Radio-Robbie is? Kijk dan op www.vokk.nl

Protonentherapie

Soms moet je een andere manier van bestralen gebruiken, bijvoorbeeld protonen therapie. Samen met het protonencentrum HollandPTC hebben we hierover een animatie gemaakt.

icoon-medicijnkastjeHormoontherapie

Sommige stoffen die het lichaam zelf maakt, hormonen bijvoorbeeld, laten kankercellen harder groeien. Dat mag natuurlijk niet. Daarom krijgt je papa of mama soms een behandeling die de hormonen een kopje kleiner maakt. Zo’n hormoontherapie bestaat meestal uit medicijnen.

Immunotherapie

Alweer zo’n raar woord. Immunotherapie zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het lichaam van je papa of mama zich beter kan verdedigen tegen aanvallen van kankercellen. Ze proberen het lichaam sterker te maken zodat de kankercellen minder kans krijgen om te  groeien.

Stamceltransplantatie

Als er superveel chemotherapie of bestraling nodig is, raken stamcellen beschadigd. Om ervoor te zorgen dat er toch nieuwe bloedcellen kunnen ontstaan, is de stamceltransplantatie uitgevonden. Stamcellen zijn een soort moedercellen waaruit –als ze eenmaal groot zijn – verschillende bloedcellen kunnen ontstaan. Stamcellen zitten in het beenmerg, dat in het binnenste van de botten zit. Eerst krijgt je papa of mama een middeltje ingespoten waardoor de stamcellen van het beenmerg naar het bloed verhuizen. Dan worden de stamcellen uit het bloed gehaald.
polaroid-stamcel

Daarna krijgt je papa of mama superveel chemo of bestraling en tenslotte worden de stamcellen weer teruggegeven. Als alles goed gaat groeien de stamcellen na een tijdje uit tot gezonde bloedcellen. Tijdens die hele behandeling moet je papa of mama soms apart in een kamertje liggen en mag je soms niet op bezoek. Dat kan wel een paar weken duren.