Heel veel vragen

icoon-vraagtekenHeb je vragen? Kijk of je vraag erbij staat of stuur een mailtje.  Wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

Op deze vraag kan niemand antwoord geven. Maar net als dat het niet jouw schuld is, is het ook niet de schuld van je papa of mama. Kanker krijgen is gewoon pech hebben, domme pech.
Nog zo’n vraag die door je hoofd kan spoken. Misschien was je een keer heel boos op papa of mama, heb je iets naars gezegd of is papa of mama over je fiets gestruikeld. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar daar krijgt niemand kanker van. Kanker is dus NIET jouw schuld!
Er zijn mensen die doodgaan aan kanker, maar er zijn ook mensen die gewoon weer beter worden. Je moet niet vergeten dat er een heleboel verschillende soorten kanker zijn. Wil je weten hoe kanker wordt behandeld? Kijk maar eens bij opereren, bestralen, chemotherapie en andere behandelingen
Kanker komt van het Latijnse woord cancer dat krab of kreeft betekent. Een tumor of kankergezwel is meestal niet rond maar is een soort bolletje met sprieten eraan. Toen de ontdekkers van kanker zo’n bolletje met sprieten zagen moesten ze aan een krab of kreeft denken.
Kanker bestaat al heel lang. Tweeenhalfduizend jaar geleden deden ze al onderzoek naar de ziekte en bij opgravingen in Egypte vonden ze mummies van mensen die aan kanker zijn overleden. De ziekte kanker is dus al héél oud.
Sommige kinderen denken dat kanker besmettelijk is, maar dat is NIET waar. Je kunt papa of mama dus gewoon een kus of knuffel geven! En oh ja, vertel het ook even tegen je vriendjes en vriendinnen want die denken soms ook dat kanker besmettelijk is
Ja, maar bij kinderen komt kanker veel minder vaak voor dan bij opa’s, oma’s, vaders en moeders. Zet 1000 mensen op een rij die kanker hebben dan zijn dat 994 grote mensen en 6 kinderen.
Ja, ook dieren kunnen kanker krijgen. Een dierenlichaam bestaat net als een mensenlichaam ook uit cellen. Ook die cellen kunnen ziek worden.
Een tumor is een ander woord voor een kluitje zieke cellen. Sommige mensen hebben het ook wel over een gezwel, een knobbel of een bobbel. Let op: niet elke knobbel of bobbel is kanker. Sommige knobbels of bobbels zijn goedaardig. Bij kanker gaat het om een kwaadaardige bobbel of knobbel.
Zieke cellen kunnen door het lichaam gaan zwerven. Op de plaats waar de kankercel terechtkomt kan een nieuw gezwel ontstaan. Dat noem je een uitzaaiing.
Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort heeft een andere naam. Zo is er borstkanker, darmkanker, longkanker, huidkanker, een hersentumor, bloedkanker (leukemie), enzovoorts.

lijstje-zonnetjebol-verbaasd