Wat is kanker

icoon-kAls je wilt weten hoe kanker ontstaat, moet je eerst weten dat je lichaam helemaal uit cellen bestaat. Je kunt ze vergelijken met de stenen van een huis. Hoe meer stenen, hoe groter het huis. Zo is het ook met het menselijk lichaam, overal zitten cellen en celletjes.

witte-bloedlichaampjes

Omdat cellen zich kunnen delen - één cel worden er twee, twee worden er vier, vier worden er acht en ga zo maar door - komen er elke dag een heleboel bij. Gelukkig gaan er ook elke dag een heleboel dood want anders zou je er veel te veel krijgen.

kankercel

Bij kanker gaat er iets mis met die cellen. Een van de cellen gaat kapot en wordt ziek. De zieke, kwaadaardige, cellen delen en delen maar en blijven maar doorgroeien. Zo'n kwaadaardige cel noem je een kankercel. Ze gaan op een kluitje zitten, duwen gezonde cellen opzij, kunnen dwars door alles heen groeien en kunnen door het lichaam gaan zwerven. Er moet dus iets aan worden gedaan om die kankercellen stoppen!

Kanker is een hele nare ziekte. Toch kan je aan de buitenkant meestal niet zien dat je papa of mama zo ziek is. Dat is soms best lastig.
bol-nadenken